Vademecum

Zobacz pozostałe wpisy

Tłusty czwartek - dlaczego w tym dniu jemy pączki?

03 lutego 2016

Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień  karnawału  i jest ostatnim czwartkiem przed Wielkim Postem. Tego dnia wskazane jest więc... słodkie obżarstwo!  
Z tłustym czwartkiem związany jest ciekawy przesąd. Jeżeli ktoś nie zje w ten dzień ani jednego pączka, nie może liczyć na powodzenie w dalszym życiu. Zachęcamy więc do porzucenia na ten wyjątkowy dzień zdrowej diety i zdradzamy sposób na skuteczne spalenie pączkowych  kalorii.

Trochę historii
Tłusty czwartek jako pierwsi obchodzili starożytni Rzymianie, którzy jedząc łakocie świętowali koniec zimy i wyrażali radość z powodu nadejścia wiosny.

W Polsce tłusty czwartek zaczęliśmy obchodzić około XVII wieku. Ówczesne pączki były jednak dużo cięższe i słodsze od obecnie nam znanych. Od XVIII wieku zmieniła się receptura ciasta, dzięki czemu pączki stały się lżejsze i delikatniejsze w smaku. Najczęściej pączki nadziewano konfiturami. Obecnie ten typ pączka nie traci na popularności, jednak dzisiaj mamy ogromny wybór smaków i kształtów. Chętnie kupujemy  pączki z nadzieniem  różanym, czekoladowym, budyniowym, z posypką ze skórek pomarańczy czy kolorowych cukierków. W ostatniej dekadzie do Polski trafiła też moda  na amerykańskie doughnuts, czyli pączki z dziurką.

Ile kalorii mają przysmaki na tłusty czwartek?
Klasyczny pączek  ma ok. 300 kilokalorii, jego kaloryczność jest jednak uzależniona od rodzaju nadzienia. W tłusty czwartek równie chętnie sięgamy po faworki. W 100 gramach faworków znajduje się 475 kilokalorii.

Sposobów na spalenie kalorii jest wiele - można na przykład spędzić godziny na siłowni lub podczas biegania po parku. My jednak podpowiadamy, jak skutecznie połączyć spalanie kalorii  ze sprzątaniem.