Impel rozpoczął działalność na Ukrainie

21 grudnia 2007

„Rynek ukraiński charakteryzuje się ogromnym potencjałem, dlatego już od pewnego czasu analizowaliśmy możliwości rozpoczęcia i prowadzenia tam działalności. Pierwotnie zakładanym przez nas scenariuszem było przejęcie ukraińskiej spółki Griffin, jednak finalnie z powodów formalno-prawnych zdecydowaliśmy się na utworzenie nowego podmiotu i świadczenie usług w ramach kontraktów odkupionych od tej spółki. Jednocześnie zamierzamy pozyskiwać kolejnych klientów, łącząc nasze wieloletnie doświadczenie i know-how ze znajomością ukraińskiego rynku, jaką dysponuje spółka Griffin. To ważny i kolejny etap w pozyskiwaniu nowych możliwości rozwoju dla Grupy Impel, tym bardziej, że oprócz Polski i Ukrainy jesteśmy obecni także na Łotwie i w Wielkiej Brytanii” – mówi Wojciech Rembikowski, wiceprezes Impel SA.

Udziały objęte przez Impel Cleaning stanowią równowartość 15 219,5 zł (według średniego kursu NBP). Pozostałe udziały (stanowiące równowartość 9 131,7 zł) należą do osób prywatnych, niepowiązanych z Impelem. Transakcja została zrealizowana ze środków z emisji Impel SA.

Impel rozpoczął działalność na Ukrainie (48 kB)
Impel - największa w kraju grupa firm usługowych – zawiązała na Ukrainie spółkę Impel Griffin Group, która na tamtejszym rynku będzie świadczyła usługi sprzątania. Jej większościowym udziałowcem została Impel Cleaning Sp. z o.o., obejmując 61 proc. udziałów w kapitale nowo utworzonego podmiotu. Ponadto, do Impel Griffin Group zostanie przeniesiona zorganizowana część ukraińskiego przedsiębiorstwa Gryffin Sp. z o.o. wraz z jego kontraktami handlowymi.