Impel nowym graczem na rynku IT

26 maja 2010

Grupa Impel – największy polski dostawca usług outsourcingowych rozpoczął świadczenie usług informatycznych dla klientów spoza Grupy Impel. Usługa będzie realizowana przez Impel IT. Spółka zamierza skoncentrować się na usługach programistycznych, audytach IT oraz szeroko pojętym outsourcingu systemów IT.

„Usługi IT stanowią dziś jedną z najszybciej rozwijających się gałęzi outsourcingu w Polsce.  Wartość tego rynku szacuje się dziś na 25 mld zł. Jest to ogromny potencjał, który zamierzamy wykorzystać. Do tej pory realizowaliśmy kompleksowe usługi informatyczne łącznie dla 40 spółek z Grupy Impel m.in. z branży ochrony, usług porządkowo-czystościowych, pralnictwa i rentalu, pracy czasowej, kadr i płac. Specjalistyczne doświadczenie, które nabyliśmy będzie z pewnością przydatne podczas obsługi klientów zewnętrznych. Mamy nadzieję, że uda nam się osiągnąć silną pozycję na rynku IT” – Wojciech Knapik, prezes Impel IT.

Impel IT świadczy aktualnie ponad 50 usług informatycznych. Spółka zapewnia utrzymanie dla  100 serwerów na terenie całej Polski w tym: serwerów SAP, serwerów poczty i systemów Microsoft oraz Novell. Hostuje ponad 3 tys. skrzynek poczty korporacyjnej, a także kompleksowo obsługuje informatyczne systemy dziedzinowe. Świadczy serwis sprzętowy i aplikacyjny dla blisko 2,5 tys. komputerów w ponad 140 lokalizacjach. Impel IT jest autorem aplikacji e-Kartoteka umożliwiającej bezpieczne i szybkie przetwarzanie akt osobowych pracowników w formie elektronicznego archiwum przez Internet. Impel IT rozpoczął swoją działalność w 2004 roku. Zatrudnia 80 specjalistów, w tym programistów, administratorów, Project Managerów, serwisantów i pracowników wsparcia technicznego. Spółka posiada wdrożony System Zarządzania Jakością ISO 9001:2008.

Impel nowym graczem na rynku IT (379.5 kB)