Impel konsoliduje działalność logistyczną

10 lutego 2011

Impel Rental – spółka z Grupy Impel nabyła 51 % udziałów firmy Agrobud BHP SA – specjalizującej się w produkcji i dystrybucji odzieży roboczej i ochronnej oraz dystrybucji artykułów bhp. Akwizycja została sfinansowana ze środków własnych Impela. Przychody nowo pozyskanego podmiotu w roku 2010, z tytułu sprzedaży artykułów BHP szacuje się na poziomie 34 mln zł.

Celem akwizycji jest rozwój obszaru logistyki i sprzedaży artykułów BHP przez Impel. Do roku 2013 Impel Rental zamierza nabyć pozostałe udziały i stać się 100 % właścicielem Agrobud BHP SA. Zgodnie z podpisaną umową Agrobud BHP SA będzie nadal odpowiedzialny za działania operacyjne i sprzedażowe, Impel Rental natomiast, w pierwszym okresie za synergię operacyjną i backoffice. Ze strony Grupy Impel do zarządu spółki został powołany Pan Marek Piekarowicz, prezes spółki Impel Logistics.

„Nabycie nowego podmiotu jest związane z przyjętą strategią Jednostki Biznesowej – Dystrybucja (wiodącym podmiotem jest Impel Rental), która zakłada rozwój i umacnianie naszej pozycji jako dostawcy kompleksowych usług. Usługa logistyki artykułów bhp była do tej pory realizowana dla spółek z Grupy Impel, a także na rzecz wielu polskich przedsiębiorstw z Zakładami Chemicznymi PCC Rokita i PKN Orlen na czele.

Poprzez zakup Agrobud BHP SA  konsolidujemy rynek i zwiększamy kompetencje w tym obszarze. Zamierzamy w niedalekiej przyszłości zostać liderem w zakresie logistyki towarów w kraju” – powiedział Piotr Osowski, prezes Impel Rental.

Agrobud BHP SA z siedzibą w Ruszowie koło Bolesławca jest jednym z wiodących dystrybutorów odzieży roboczej i ochronnej oraz artykułów BHP w Polsce. Posiada siedem magazynów w: Poznaniu, Lesznie, Łodzi, Zielonej Górze, Wrocławiu, Mysłowicach i Włocławku. Spółka funkcjonuje na rynku od 1998 r. i zatrudnia 120 osób.

Impel Rental jest głównym podmiotem w Jednostce Biznesowej Dystrybucja – grupie spółek należących do Impela, które zajmują się kompleksową obsługą przedsiębiorstw. Impel Rental wraz z pozostałymi spółkami Jednostki oferuje pakiet usług obejmujący dostawy m.in. materiałów biurowych i eksploatacyjnych, środków czystości i BHP. W ramach prowadzonej działalności Jednostki Biznesowej Dystrybucja znajdują się także usługi: pralnicze i wynajmowania oraz serwisowania odzieży pracowniczej i roboczej, bielizny płaskiej i mat wejściowych, a także usługi cateringu, księgowe, kadrowo-płacowe, IT oraz pracy tymczasowej.

Impel konsoliduje działalność logistyczną (341 kB)