Impel Gwardia w PlusLidze Kobiet

09 października 2008

Pierwszym trenerem zespołu jest Rafał Błaszczyk szkoleniowiec, który powrócił z Impel Gwardią na siatkarskie salony w Polsce. W drużynie na pozycji przyjmującej zagrywkę pojawiły się dwie doświadczone zawodniczki: Marta Czerwińska i Aleksandra Kruk, które w zeszłym roku udanie prezentowały się w klubach ekstraklasy. Zespół wzmocni również zdolna siatkarka młodego pokolenia – Aleksandra Szafraniec.

„Zeszłoroczna decyzja o sponsorowaniu Gwardii była przede wszystkim wiarą w możliwości zespołu, ale również wynikała z tradycji wspierania siatkarek Gwardii przez firmę Impel. Jako sponsor tytularny, chcemy wiązać naszą markę z wydarzeniami postrzeganymi jako sukces, chcemy wspierać wartości potrzebne do jego osiągnięcia, takie jak odwaga, konsekwencja, wytrzymałość oraz ciężka i zdyscyplinowana praca. To te cechy gwarantują osiąganie zamierzeń zarówno w sporcie jak i w biznesie. Dla nas to również realizowanie społecznej odpowiedzialności biznesu, szczególnie dla środowiska i społeczności, w którym rozpoczynaliśmy tworzenie naszej firmy. Mam nadzieję, że w nadchodzącym sezonie zespół Impel Gwardia Wrocław ugruntuje swoją pozycję w ekstraklasie” – mówi Józef Biegaj, wiceprezes Impel S.A.

Sprawdzianem dla wrocławianek będzie inauguracyjny mecz PlusLigi Kobiet, który odbędzie się 19 października (godz. 15.00) w Hali Orbita we Wrocławiu. Na przeciwko Impel Gwardii stanie aktualny mistrz Polski MKS Muszynianka Fakro Muszyna - wygrać ze złotym medalistą będzie na pewno trudno, ale emocji nie powinno zabraknąć.

„Siatkarki Klubu Sportowego „Gwardia” we Wrocławiu przystępują do nowego sezonu rozgrywkowego 2008/2009 z wielkimi nadziejami. Awans seniorek do PlusLigi i pewny powrót do 10-tki najlepszych zespołów w kraju stawia przed sekcją nowe wyzwania i ambitne cele. Doskonała od lat praca z młodzieżą, dobra i stabilna kadra szkoleniowa, zaangażowany w sprawy sekcji sponsor tytularny, sprawdzeni działacze i silne oparcie w Klubie - wszystko to, stwarza podstawę do osiągania satysfakcjonujących wyników, na które czekają nie tylko wierni kibice. Naszym celem jest awans po fazie zasadniczej do rundy play-off - najlepszych ośmiu zespołów w kraju. Wierzymy, że spełnienie tego zamierzenia będzie początkiem drogi ku medalom mistrzostw Polski w kolejnych latach” – powiedział Henryk Ziętek, prezes Klubu Sportowego Gwardia Wrocław.

Impel Gwardia w PlusLidze Kobiet (58 kB)
Po znakomitym sezonie 2007/2008 zakończonym awansem do ekstraklasy przed zespołem Impel Gwardia Wrocław nowe wyzwanie – skuteczna rywalizacja z najlepszymi drużynami w kraju. Beniaminek rozegrał już szereg meczów kontrolnych, wygrywając z zespołami PlusLigi Kobiet m.in. z Calisią Kalisz, Dąbrową Górniczą, Centrostalem Bydgoszcz, a także reprezentacją Izraela, S.C. Dresdner(3. miejsce w Bundeslidze) czy Post Wiedeń (etatowy uczestnik Ligi Mistrzyń z Austrii).