Impel buduje pralnię w Rawie Mazowieckiej

25 września 2007

Na realizację inwestycji w Rawie Mazowieckiej Impel Perfekta przeznaczy ok. 15 mln. W przyszłości pralnia ma zostać rozbudowana, tak aby można było uruchomić drugą linię pralniczą. Zdolność produkcyjna pralni, po pierwszym etapie realizacji inwestycji osiągnie ponad 350 ton bielizny i odzieży miesięcznie. Impel Perfekta zamierza stworzyć ok. 50 nowych miejsc pracy. Po drugim etapie realizacji inwestycji zatrudnienie wzrośnie do 90 osób. Strona niemiecka odpowiadać będzie za dobór maszyn oraz zarządzanie w sferze produkcyjno-usługowej, natomiast strona polska zajmie się budową pralni oraz administracją ekonomiczną, prawną, personalną i finansową. Budowa pralni rozpocznie się w 2008 r.

„Inwestycja w Rawie Mazowieckiej jest kolejnym, po Chojnowie przedsięwzięciem Impel Perfekta, ukierunkowanym na budowę pralni wyposażonej w maszyny i urządzenia pralnicze najnowocześniejszej generacji. Dzięki innowacyjnej technologii, podniesiona zostanie jakość usług w poszczególnych fazach procesu prania, przy jednoczesnym zwiększeniu wydajności maszyn i zmniejszeniu zużycia energii i środków piorących” – Zygmunt Mikulaniec, Prezes Zarządu Impel Perfekta.

Spółka Impel Perfekta powstała w 2005 r. w celu koordynowania działalności związanej z budową i uruchamianiem pralni oraz świadczeniem usług pralniczych. Udziały w spółce w proporcjach 50/50% należą do Impel Rental (Grupa Impel) oraz Grupy Perfekta Beteiligungsgesellschaft mbh. Pierwszą inwestycją polsko-niemieckiej spółki jest budowa pralni w Legnickiej Specjalnej Strefie Ekonomicznej – w Chojnowie, której otwarcie zaplanowane jest na październik 2007 r.

Impel buduje pralnię w Rawie Mazowieckiej (42 kB)
Spółka Impel Perfekta – należąca do Impel Rental i niemieckiej Grupy Perfekta Beteiligungsgesellschaft mbh wybuduje kolejną pralnię przemysłową. W Rawie Mazowieckiej, na terenie Łódzkiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej powstanie nowoczesna pralnia, która zajmować się będzie praniem bielizny płaskiej i odzieży pracowniczej dla szpitali, hoteli, ośrodków pomocy społecznej, firm przemysłowych i usługowych.