Kolarze Impela jadą do Kolumbii

07 listopada 2007

„Łączenie pracy zawodowej z codziennymi treningami wymaga wielu poświęceń, dlatego tym większym uznaniem darzymy naszych kolarzy, ciesząc się, że możemy pomóc im realizować pasję. Zdajemy sobie sprawę z tego, jak ważne jest profesjonalne przygotowanie do zawodów, dlatego poza samym finansowaniem wyjazdu do Kolumbii, Grupa Impel zapewnia kolarzom najwyższej jakości sprzęt sportowy i opiekę trenerską. Mocno trzymamy kciuki za Wojciecha i Grzegorza i z całego serca im życzymy, by mistrzostwa w Kolumbii okazały się dla nich przepustką do startu na Paraolimpiadzie. Mamy także nadzieję, że kolarze Impela będą zalążkiem polskiej sekcji kolarzy niepełnosprawnych ruchowo” - mówi Grzegorz Dzik, prezes Impel SA.

Grzegorz Guz (ur. 1971) jest związany ze sportem od wielu lat: był dwukrotnym mistrzem Polski w rzucie dyskiem oraz wicemistrzem w rzucie oszczepem, ćwiczył również Tae Kwon Do. Kolarstwo trenuje od czterech lat, pod opieką Jacka Bodyka. Brał udział w Zawodowym Pucharze Europy w Niemczech w lipcu br. Przygotowuje się do Paraolimpiady w Pekinie. Z Impelem jest zawodowo związany od 12 lat. Obecnie pracuje jako magazynier w lubelskim oddziale Impel Cleaning, kończy też studium informatyczne. Grzegorz Guz stracił rękę w wypadku.

Wojciech Franków (ur. 1973) trenuje kolarstwo od 16 roku życia, obecnie pod opieką Józefa Jurczaka. W czasie studiów we Wrocławiu, równolegle z kolarstwem, trenował również podnoszenie ciężarów. Należał do samorządu sportowego i był organizatorem wycieczek rowerowych, m.in. nad Bałtyk i do Czech. Pomimo niepełnosprawności kończyn, pasjonuje się takimi sportami jak narty, pływanie i piłka siatkowa. Interesuje go również brydż, billard i łucznictwo. W Grupie Impel - jako specjalista informatyk - pracuje od siedmiu lat. Obecnie studiuje także zarządzanie zasobami ludzkimi.

Grupa Impel od wielu lat angażuje się w inicjatywy na rzecz osób niepełnosprawnych, wspierając m.in. programy mające na celu aktywizację osób niepełnosprawnych, takie jak „Wyślij CV – ktoś czeka”, „Otwarte drzwi” oraz akcję „Lodołamacze” mającą na celu uwrażliwienie społeczeństwa na problemy rehabilitacji zawodowej osób niepełnosprawnych.

Kolarze Impela jadą do Kolumbii (673.5 kB)
Wojciech Franków i Grzegorz Guz – niepełnosprawni kolarze pracujący na co dzień w Grupie Impel – wystartują na Otwartych Mistrzostwach Ameryki dla Kolarzy Niepełnosprawnych, rozgrywanych w kolumbijskim mieście Cali, w dniach 8-18 listopada br. To jedyni niepełnosprawni ruchowo kolarze z Polski, którzy biorą udział w zawodach, mając szanse na zdobycie punktów w klasyfikacji przed Paraolimpiadą w Pekinie.