Impel – dalszy wzrost i lepsze wyniki I kwartału

08 maja 2008

Analiza wyników dwóch największych jednostek biznesowych wskazuje konsekwentną realizację wzrostu przychodów ze sprzedaży – Obsługa Nieruchomości przekroczyła w pierwszym kwartale 100 mln zł, a Ochrona zbliżyła się do 90 mln.

„Realizujemy konsekwentną politykę wobec Klientów, którzy co raz częściej przyjmują nasze argumenty, że przy zawieraniu umów nie mogą kierować się wyłącznie ceną. Mają na to wpływ czynniki niezależne od dostawców usług, jak np. zmiana sytuacji na rynku pracy, przez wzrost minimalnej płacy krajowej o 20%. Jesteśmy największym dostawcą usług outsourcingowych, naszą przewagą jest doświadczenie, skala działalności, jakość i kompleksowość wykonywanych usług. Biorąc pod uwagę to, iż rynek kapitałowy oczekuje wzrostu wskaźników rentowności naszego biznesu, wycofujemy się z kontraktów z niezadowalającą marżą” – wyjaśnia Wojciech Rembikowski, wiceprezes zarządu Impel S.A.

Grupa Impel rozwija swoją działalność w kierunku świadczenia usług wysokospecjalistycznych. Spółka Impel Cleaning, lider w branży usług porządkowo-czystościowych, uzyskała Certyfikat Agenta Obsługi Naziemnej wydany przez Urząd Lotnictwa Cywilnego, który umożliwi firmie bezpośrednią współpracę z liniami lotniczymi na terenie Unii Europejskiej. Impel Cleaning jest pierwszą prywatną spółką w Polsce, która uzyskała tego typu uprawnienia.

„Uzyskanie Certyfikatu Agenta Obsługi Naziemnej jest bardzo prestiżowym wydarzeniem. Polski rynek przewozów lotniczych jest obecnie najbardziej dynamicznie rozwijającym na świecie pod względem przyrostu ilości pasażerów i ma duży potencjał rozwoju. Przyznanie Certyfikatu umożliwi bezpośrednią współpracę z liniami lotniczymi świadczącymi usługi przewozów pasażerskich na terenie Europy. W przyszłości Impel Cleaning planuje poszerzać działalność związaną z obsługą naziemną linii lotniczych o dalsze kategorie związane z obsługą pasażerską, bagażową oraz obsługą płytową statków powietrznych” – dodaje Wojciech Rembikowski.

Grupa stopniowo rozwija działalność spółek poza granicami kraju. W maju, po zakończonym w pierwszym kwartale procesie przekazywania kontraktów, Impel Gryffin wykaże pierwsze przychody, w tym z tytułu nowo pozyskanych klientów. Również brytyjska Spółka Impel UK Ltd. podpisała pierwsze kontrakty na świadczenie usług ochrony w Wielkiej Brytanii, m.in. z firmami Resource Pall Mall Ltd. oraz AJAY Business Centre, firmą zajmującą się zarządzaniem nieruchomościami. Uzyskała również certyfikat jakości ACS uprawniający do świadczenia usług zgodnie z wymaganiami Security Industry Authority (SIA) – organizacji rządowej regulującej prywatny rynek usług ochrony na wyspach. Uzyskanie certyfikatu pozwoli spółce dynamicznie pozyskiwać nowe kontrakty.

Konsekwentnie realizowane są założenia umowy inwestycyjnej, na podstawie której nieruchomości Grupy Impel zostają wnoszone aportem do spółki Vantage Development w zamian za akcje. Do tej pory Impel S.A. objął 25,9% akcji. Na bazie banku ziemi Grupy Impel, Vantage Development rozpoczął proces sprzedaży pierwszych 43 domów osiedla Słoneczne Sady. Osiedle Słoneczne Sady docelowo ma mieć 129 domów jednorodzinnych w zabudowie wolnostojącej i szeregowej, zlokalizowanych w Sadkowie koło Wrocławia. Przychody z całego projektu w Sadkowie przekroczą 100 mln zł.

Wśród projektów deweloperskich spółki Vantage Development, znajduje się również inwestycja przy ul. Ślężnej we Wrocławiu, realizowana z partnerem spółką BNM3 Sp. z o.o., gdzie powstanie ok. 350 mieszkań o podwyższonym standardzie na osiedlu o nazwie Centauris. W bezpośrednim sąsiedztwie wrocławskiego Starego Miasta, deweloper zamierza wybudować także kompleks mieszkalno–biurowy przy ul. Rychtalskiej, na terenie o powierzchni 15 hektarów.

RTF
Impel – dalszy wzrost i lepsze wyniki I kwartału (76.26 kB)
Grupa Impel – największy polski dostawca usług outsourcingowych – osiągnęła w pierwszym kwartale 2008 r. przychody ze sprzedaży na poziomie 238,38 mln zł, co oznacza wzrost w stosunku do I kwartału ubiegłego roku o 26,97 mln zł. Grupa wypracowała zysk operacyjny w wysokości 4,496 mln zł oraz zysk netto na poziomie 1,384 mln zł (wzrost o 200% w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku).