Spółki Impela dla Alior Banku

17 września 2008

W skład usług cash processingu, które będą przedmiotem usług świadczonych dla Alior Banku wejdą m.in. sortowanie, liczenie, pakowanie, kontrola jakości oraz magazynowanie środków pieniężnych. Impel Cash Handling będzie również odpowiedzialny za transportowanie wartości pieniężnych (CiT) dla placówek Banku. Do realizacji usługi CiT wykorzystane zostaną tzw. szafy transferowe. Dzięki nim w znaczący sposób zwiększy się bezpieczeństwo realizowanego procesu. Docelowo Impel Cash Handling będzie obsługiwał 95 placówek Alior Banku.

Szafy transferowe będą po raz pierwszy na taką skalę wykorzystane w usłudze cash processingu. Celem tego rozwiązania jest usprawnienie procesu przekazywania wartości pieniężnych pomiędzy placówką bankową a grupą konwojową. Wykorzystanie szaf transferowych w sieci oddziałów Alior Banku wprowadza nowe standardy, których wyznacznikiem jest duża dbałość o bezpieczeństwo usług, a także zapewnienie nieograniczonej dostępności do wartości pieniężnych dla klientów banku - mówi Wojciech Wesoły, Dyrektor Linii Produktowej Cash Processing.

Impel Security Polska będzie świadczyć usługę monitoringu wybranych obiektów centrali, a także ochrony fizycznej wyznaczonych placówek Alior Banku. Spółka będzie monitorować obiekty w zakresie obsługi m.in. sygnałów alarmowych, napadowych i technicznych.

Cieszy nas fakt, iż możemy świadczyć usługi dla największego, powstającego od podstaw banku w Polsce. Jako firma ogólnopolska z dużym doświadczeniem, jesteśmy przygotowani do realizacji kompleksowej obsługi sieci oddziałów banku na wysokim poziomie – mówi Wojciech Kiestrzyń, Wiceprezes Impel Security Polska.

Spółki Impela dla Alior Banku (337.5 kB)
Impel Security Polska oraz Impel Cash Handling – spółki z Grupy Impel - podpisały kontrakty na obsługę Alior Bank SA. Umowa Impel Security Polska zawarta z bankiem dotyczy ochrony fizycznej oraz monitoringu placówek nowo powstającego banku. Impel Cash Handling natomiast będzie odpowiedzialny za usługi konwojowania wartości oraz kompleksową obsługę środków pieniężnych w placówkach banku na terenie całego kraju (cash processing).