Autogrill na polskim rynku z Impelem

27 stycznia 2009

Wrocław, 27 stycznia 2009 r.

Autogrill - największy światowy dostawca usług gastronomicznych oraz operator punktów usługowych dla podróżnych - rozpoczyna działalność w Polsce w ramach współpracy joint venture z Impelem. Do końca 2010 roku planowane jest otwarcie 11 placówek gastronomicznych przy kluczowych drogach w kraju. Autogrill i Impel posiadają odpowiednio 51% i 49% udziałów w nowym przedsięwzięciu.

Autogrill S.p.A. (spółka notowana na giełdzie w Mediolanie) oraz Grupa Impel, największy polski dostawca usług outsourcingowych, podpisały w dn. 27 stycznia 2009 roku umowę powołującą nową spółkę - Autogrill Polska. Przedmiotem jej działalności będzie prowadzenie placówek gastronomicznych przy głównych autostradach w kraju.

„Postrzegamy nasz rozwój w Polsce jako strategiczną inwestycję, gdyż kraj ten łączy Europę Wschodnią i Zachodnią. Polska jest jedną z najbardziej rozwiniętych gospodarek w Europie Środkowo-Wschodniej, a nasza inwestycja uwzględnia duży potencjał rozbudowy infrastrukturalnej w najbliższej przyszłości” - powiedział Giorgio Minardi, Dyrektor Generalny Autogrill Europe. „Impel jest czołowymi dostawcą usług, silnie zakorzenionym w regionie i wyróżniającym się dogłębną znajomością lokalnego rynku. Dzięki temu przedsięwzięciu będziemy mogli sprostać oczekiwaniom klientów, przedstawiając im szytą na miarę ofertę” - dodał.

Autogrill jest jednym z pierwszych międzynarodowych operatorów usług tego typu, wchodzących na polski rynek, który obecnie zdominowany jest przez wiele lokalnych firm. Przedsięwzięcie stanowi istotny element strategii rozwoju Grupy Autogrill w Europie Środkowo-Wschodniej. Grupa jest obecna między innymi od 2005 roku na Słowenii, a od 2007 roku w Republice Czeskiej.

„Zdecydowaliśmy się na współpracę z Autogrillem z powodu cennego know-how, jakim dysponuje. Nasza współpraca pozwoli na dalszy rozwój Impela w obszarze cateringu, w którym usługi dla podróżnych rozwijają się najdynamiczniej. Cechuje je ogromny potencjał biorąc pod uwagę, że w najbliższych latach w Polsce nastąpi rozbudowa autostrad i dróg ekspresowych. Co więcej, obserwujemy bardzo wyraźną intensyfikację ruchu podróżnych, a perspektywy dalszego rozwoju gospodarczego pozwalają patrzeć optymistycznie na ten segment rynku. Decyzja o współpracy z Autogrillem w pełni wpisuje się w strategię rozwoju Grupy Impel, zwłaszcza że posiadamy doświadczenie we współpracy z firmami paliwowymi. Obecnie świadczymy usługi na stacjach PKN Orlen w Tulcach, Osieczy i Zalesiu” - powiedział Grzegorz Dzik, Prezes Zarządu Impel S.A.

Do końca 2009 roku nowo utworzona spółka Autogrill Polska przejmie obsługę cateringową w kolejnych czterech punktach przy autostradzie A4 (Młyński Staw, Rzędziwojowice, Halemba, Wirek) w ramach współpracy ze stacjami Shell. Do 2010 roku ma powstać 11 punktów usługowych zarządzanych przez Autogrill Polska.

Usługi gastronomiczne będą świadczone w ramach snack-barów i punktów samoobsługowych, oferujących szeroki wybór potraw kuchni międzynarodowej.

Punkty gastronomiczne, obsługiwane przez Autogrill Polska, będą umiejscowione wzdłuż autostrad A1, A2 i A4 - najważniejszych szlaków komunikacyjnych Europy. Spółka rozważą rozszerzenie działalności o lotniska, dworce kolejowe czy autobusowe, co obok dalszej rozbudowy polskiego systemu autostrad - na który w 2007 roku składało się 750 kilometrów dróg szybkiego ruchu, a do końca 2013 roku ma zostać rozbudowany do 1700 km autostrad i 1800 km dróg ekspresowych - stwarza dodatkowe możliwości rozwoju.

Autogrill na polskim rynku z Impelem (76.5 kB)