IMPEL - duże 12,5% na coraz trudniejszym rynku

09 listopada 2011

Grupa Impel - największa w kraju grupa firm świadcząca usługi dla biznesu – osiągnęła po trzech kwartałach 2011 r. przychody ze sprzedaży na poziomie 910 mln zł. oraz zysk operacyjny w wysokości 45 mln zł.

Rok 2011 dla Grupy Impel to powrót do dwucyfrowego (12,5%) wzrostu przychodów ze sprzedaży. Analiza wyników finansowych w podziale na jednostki biznesowe (segmenty), pokazuje, że zarówno pod względem osiągniętych przychodów, jak i rentowności, po trzech kwartałach dominują: Obsługa Nieruchomości (usługi sprzątania i zarządzania nieruchomościami) oraz Ochrona. Pierwsza z nich uzyskała przychody ze sprzedaży w wysokości 453 mln zł. i jest niekwestionowanym liderem. Natomiast w przypadku Ochrony przychody wyniosły 303 mln zł. Trzecia jednostka biznesowa – Dystrybucja osiągnęła przychody na poziomie 154 mln zł., zwiększając je rekordowo o  32 mln zł., czyli o ponad 26% w porównaniu do analogicznego okresu roku 2010.

„Konsekwentnie rekomendujemy naszym klientom rozwiązania outsourcingowe, jako swoiste antidotum na trudny czas w gospodarce. Dbamy o koszty wewnątrz organizacji, optymalizując wszystkie procesy, zarówno w organizacji wykonawstwa usług, jak i po stronie kosztów zarządzania. Rynek i konkurencja wymuszają coraz większą efektywność świadczonych usług. Jednym z rozwiązań, które wdrażamy jest pozyskiwanie atrakcyjnych cenowo produktów i środków do realizacji usług na rynkach azjatyckich. W ten sposób osiągamy kompromis pomiędzy ceną a jakością z korzyścią dla naszych klientów. W nasze myślenie o biznesie wielkimi zgłoskami wpisanym jest nieustanny rozwój i pokonywanie kolejnych barier wzrostu. Z powodzeniem udaje nam się łączyć wzrost organiczny z intensywnymi działaniami akwizycyjnymi. Dobre wyniki stanowią dla nas podstawę dla poszukiwania nowych, dobrych pomysłów.” – mówi Wojciech Rembikowski, wiceprezes Impel S.A.

Spółka Impel Airport Partner, jako pierwsza prywatna firma, rozpoczęła świadczenie pełnej obsługi handlingowej statków powietrznych na lotnisku Poznań-Ławica im. Henryka Wieniawskiego. Klientami firmy są Polskie Linie Lotnicze LOT oraz czarterowa linia lotnicza Enter Air. Impel zdołał jako pierwszy prywatny operator, zaistnieć na hermetycznym rynku podmiotów świadczących usługi handlingowe na terenie polskich portów lotniczych. Spółka poprzez bogaty system szkoleń gwarantuje bezpieczeństwo i wysoką jakość realizowanych usług. Impel Airport Partner świadczy pełen zakres usług handlingowych, jest to m.in. obsługa pasażerska, obsługa bagażu, czy obsługa statków powietrznych.

„Zaangażowanie Grupy w nowy obszar, to istotny element poszukiwania możliwości dalszego rozwoju. Mamy potencjał finansowy do dokonywania dalszych inwestycji w obszarze handlingu. Dla naszych partnerów biznesowych – odbiorców usług, Grupa Impel to swoista gwarancja bezpieczeństwa, elastyczność, rozwój bazy operacyjnej oraz oszczędności, które generuje świadoma współpraca. Wierzę, iż efektywność kosztowa i organizacyjna naszych rozwiązań zachęci kolejne porty i linie lotnicze do sprawdzenia naszych usług. Mamy nadzieję, że poznański Port Lotniczy dzięki naszej obecności będzie się rozwijał poprzez bogatszą i bardziej atrakcyjną cenowo ofertę handlingu, a linie lotnicze sukcesywnie będą zwiększać nowe połączenia. Mamy świadomość, iż z punktu widzenia pasażerów jesteśmy „wizytówką” linii lotniczych i zabiegamy o to, by pozostawiać pozytywne wrażenie z podróży. Nasza nowa usługa niesie w sobie dwie ważne cechy: jest wysokospecjalistyczna i stanowi bardzo duży potencjał wzrostu; patrzymy w przyszłość z optymizmem.” – mówi Bogdan Dzik, prezes Impel Cleaning, spółki nadzorującej działalność handlingową.

Na przełomie 2011/2012 Grupa Impel planuje wyodrębnienie zorganizowanej części przedsiębiorstwa i wprowadzenie na giełdę spółki deweloperskiej Vantage Development.

Od kilku miesięcy komunikujemy, że Impel, jako pierwsza spółka na Warszawskiej Giełdzie, dokona wydzielenia części działalności w postaci zorganizowanej części przedsiębiorstwa, w wyniku podziału akcji. Zdecydowaliśmy się na nowatorskie rozwiązanie kapitałowe. Każdemu akcjonariuszowi na jedną akcję IMPEL przypadnie 3,2 akcji Vantage Development S.A. W ten sposób wyodrębniona zostanie z Impela działalność deweloperska, co przyniesie przejrzystość inwestycyjną. Obecnie działalność główna Grupy Impel, polegająca na szerokim outsourcingu usług, ma mało synergii i biznesowych stycznych z działalnością deweloperską. Inny klient, inny system rozliczeniowy, inny model prowadzenia firmy, a przede wszystkim inna rentowność i zwrot z zaangażowanego kapitału. Dodatkowym impulsem było również ujawnienie niedocenianych w wartości akcji Impel S.A., istotnych aktywów w postaci projektów deweloperskich i całego banku gruntów. Ujawnimy wartość działalności deweloperskiej bez uszczerbku dla wyników operacyjnych Grupy IMPEL. Mamy nadzieję, że inwestorzy już w styczniu przyszłego roku zobaczą debiut Vantage Development S.A. na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie” – dodał Wojciech Rembikowski.

W tym roku Grupa Impel zintensyfikowała działalność o charakterze społeczno-sportowym, powołując własną spółkę sportową Impel Volleyball, w której znalazła się dotychczas sponsorowana drużyna kobiecej piłki siatkowej Impel Gwardia Wrocław. Powodem decyzji była dalsza, intensywna promocja Grupy Impel oraz wsparcie rozwoju sportu na Dolnym Śląsku, jako społeczna powinność jednej z największych firm w regionie. Dzięki nadzorowi właścicielskiemu zwiększone zostały możliwości celowego finansowania drużyny i realizowania ambitnej strategii Spółki. Dodatkowo, inwestycja Grupy Impel pozwoliła na wzmocnienie składu wrocławskiego zespołu siatkarek i podpisanie kontraktów z utalentowanymi zawodniczkami – Mileną Rosner i Arielle Wilson, które pomogą drużynie powalczyć o najwyższe miejsca w tabeli.

„Dla nas najważniejsze jest, aby Gwardia odnosiła sukcesy. Chcemy zachęcić mieszkańców Wrocławia i okolic do kibicowania żeńskiej siatkówce. Jestem przekonany, że sport w tak pięknym wydaniu jest jedną z wielu alternatyw dla spędzania wolnego czasu. Mecz siatkówki daje niezwykłe emocje, jest zabawa i rywalizacja, a przede wszystkim bezpieczeństwo kibiców. Mecze mogą oglądać wspólnie całe rodziny i z pewnością nie będą się nudzić. Mamy również ambitne plany kierowania rozwojem poszczególnych zawodniczek, zabezpieczając bazę treningową i rehabilitacyjną.  Chcemy na stałe zagościć w czołówce ekstraklasy. Nasze oczekiwania względem drużyny są wysokie, dlatego postanowiliśmy zaangażować się w rozwój klubu. W ten sposób promujemy miasto Wrocław, Dolny Śląsk i markę Impel. Organizacja spółki sportowej, w której ulokowano klub bliski sercom dolnośląskich kibiców była decyzją trudną. Wiąże się bowiem z przejęciem odpowiedzialności za obszar odmienny od dotychczasowych aktywności podejmowanych przez Impel na polu biznesowym. Śmiało mogę powiedzieć, że przeważyły elementy wynikające ze społecznej odpowiedzialności biznesu.” – mówi Józef Biegaj, wiceprezes Impel SA.

IMPEL - duże 12,5% na coraz trudniejszym rynku (63 kB)