Impel jako pierwsza prywatna firma inwestująca

05 września 2011

Spółka Impel rozpoczęła świadczenie pełnej obsługi handlingowej statków powietrznych na lotnisku Poznań-Ławica im. Henryka Wieniawskiego. Klientami firmy są Polskie Linie Lotnicze LOT oraz czarterowa linia lotnicza Enter Air.

Impel to pierwsza prywatna firma, która rozpoczęła działalność na hermetycznym rynku podmiotów świadczących usługi handlingowe na terenie polskich portów lotniczych. Spółka ma ambicję wprowadzenia nowej jakości usług proponując przewoźnikom wysokiej jakości obsługę handlingową

„Grupa Impel daje możliwości dokonywania dalszych inwestycji i rozwoju usług w obszarze handlingu. Dla naszych partnerów biznesowych Grupa Impel to również swoista gwarancja bezpieczeństwa. Chcemy umacniać naszą pozycję na rynku jako operatora usług handlingowych poprzez świadczenie usług na wysokim poziomie. Już teraz gwarantujemy bezpieczeństwo i komfort obsługi pasażerów.  Mamy nadzieję, że również poznański Port Lotniczy dzięki naszej obecności będzie się rozwijał poprzez prezentowanie bogatszej oferty handlingowej w konkurencyjnych cenach.”– mówi Bogdan Dzik, prezes Impel Cleaning, spółki nadzorującej działalność handlingową.

Spółka zapewnia bogaty system szkoleń dla swoich pracowników, który gwarantuje bezpieczeństwo i wysoką jakość realizowanej przez Spółkę usług. Spółka świadczy pełen zakres usług handlingowych, jest to m.in. obsługa pasażerska, obsługa bagażu, czy obsługa statków powietrznych.

Pierwszy z Klientów Spółki, Firma Enter Air, jest obecnie największą polską czarterową linią lotniczą oraz drugą największą linią w naszym regionie. Enter Air powstała w listopadzie 2009 roku.

„Podpisanie umowy z Enter Air oznacza wejście w zupełnie nowy obszar działalności biznesowej. Wierzymy, że podpisana umowa przyniesie dalszy rozwój współpracy z Enter Air, a w konsekwencji przyczyni się do dynamicznego rozwoju obu podmiotów.” – dodaje  Bogdan Dzik, prezes Impel Cleaning.

„Jesteśmy bardzo zadowoleni z dotychczasowej współpracy z firmą Impel. Naszym celem jest rozwój biznesu oraz naszej bazy operacyjnej w Poznaniu. Taki rozwój może być oparty jedynie o model biznesowy, który przynosi określone korzyści ekonomiczne współpracującym stronom. Dzięki podjęciu współpracy z Impelem i wprowadzonym przez Spółkę efektywnym rozwiązaniom kosztowym, przy zachowaniu najwyższych standardów jakości i bezpieczeństwa, z pewnością osiągniemy zakładane cele.” – podkreśla Grzegorz Polaniecki, prezes Zarządu Enter Air. - „Dzięki sprawnej i profesjonalnej obsłudze oraz dogodnej bazie operacyjnej w Poznaniu jesteśmy w stanie efektywnie obsłużyć rejsy z pozostałych, dużych portów lotniczych w Polsce, takich jak Kraków, Gdańsk, Bydgoszcz, czy Wrocław. Zależy nam na rozwijaniu nowych połączeń oraz na zwiększaniu swojej obecności w poznańskim porcie.” – dodaje Grzegorz Polaniecki.

Polskie Linie Lotnicze LOT, flagowy przewoźnik Polski, to obecnie jedna z niewielu linii lotniczych, która może poszczycić się najdłuższą tradycją, bowiem swoją działalność zainaugurowała w 1929 roku. PLL LOT S.A. zostały drugim klientem Spółki Impel na poznańskim lotnisku Ławica. Przedstawiciel PLL LOT S.A. podkreśla elastyczność nowego partnera handlingowego.

„W naszej działalności najważniejszy jest komfort, wysoki standard i zadowolenie Pasażera korzystającego z usług LOT-u. Nie do przecenienia w tym procesie jest rola współpracującego z linią lotniczą agenta handlingowego na lotnisku, który jest wobec Pasażera „wizytówką” danej linii lotniczej. Wierzymy, że współpraca LOT-u z Impelem na lotnisku Ławica w Poznaniu pozwoli na podniesienie jakości i komfortu podróży w tym porcie” – powiedział Marcin Piróg, prezes Zarządu PLL LOT S.A.

Port Lotniczy Poznań-Ławica, na terenie którego Impel świadczy usługi handlingowe, zapewnia Spółce sprawną realizację usług dzięki udostępnieniu infrastruktury, systemów informatycznych oraz możliwości korzystania z płyty lotniskowej. Port Lotniczy Poznań-Ławica to dynamicznie rozwijający się polski port lotniczy, z dużym potencjałem wzrostu, położony w centrum stabilnie rozwijającego się regionu. Nowoczesny i przyjazny port ma szansę stania się preferowaną bazą operacyjną dla linii obsługujących czarterowe oraz regularne połączenia lotnicze Enter Air.

„Początki  współpracy z firmą Impel wiążą się z działalnością  przewoźnika Enter Air na naszym lotnisku. Usługi handlingowe to bardzo ważny aspekt funkcjonowania portu, wpływający na  satysfakcję naszych  podróżnych. Gwarancja bezpieczeństwa i dobra obsługa  pasażerów odwiedzających nasze lotnisko są naszym podstawowym celem – mówi Mariusz Wiatrowski prezes Portu Lotniczego Poznań-Ławica im. Henryka Wieniawskiego.

„Zarówno Zarząd portu lotniczego Poznań-Ławica, który zaufał naszej Spółce i umożliwił nam świadczenie usług handlingowych jak i bardzo dobra współpraca z Enter Air oraz PLL LOT, powodują, że patrzymy na dalszy rozwój wzajemnej współpracy z ogromnym optymizmem.” – mówi Bogdan Dzik, prezes Impel Cleaning.

Impel jako pierwsza prywatna firma inwestująca (216 kB)