Impel dla Ramirent SA

27 kwietnia 2011

Impel Monitoring – spółka z Grupy Impel – podpisała kontrakt z firmą Ramirent SA – największą w Polsce i czołową na rynkach europejskich siecią wypożyczalni sprzętu budowlanego. Umowa dotyczy świadczenia usługi monitoringu wizyjnego oraz monitoringu GPS i została podpisana na czas nieokreślony.

Kontrakt z firmą Ramiret SA przewiduje instalację oraz obsługę monitoringu wizyjnego oraz sygnalizacji włamania i napadu w 24 obiektach wypożyczalni w całym kraju. Jednocześnie Impel Monitoring będzie świadczył usługę monitoringu GPS dla całej floty pojazdów osobowych i dostawczych należących do Ramirent SA.

Monitoring wizyjny to nowoczesne rozwiązanie ochrony wykorzystujące kamery i system telewizji dozorowej, umożliwiające natychmiastową wizualną weryfikację przyczyn alarmu. Główna idea monitoringu wizyjnego polega na natychmiastowym przekazywaniu obrazów z systemu telewizji dozorowej zainstalowanej w chronionym obiekcie lub z kamer bezpośrednio podłączonych do urządzenia transmisyjnego. Sygnały te przekazywane są całodobowo do Stacji Monitorowania Alarmów Impel Monitoring, gdzie podlegają weryfikacji. System eliminuje fałszywe alarmy oraz minimalizuje potrzeby i dodatkowe koszty związane z koniecznością wzywania grup interwencyjnych.

„Monitoring wizyjny to nowa usługa, którą realizujemy od pół roku. Jej wprowadzenie jest wynikiem aktualnych trendów, jak również potrzeb rynku, przy uwzględnieniu możliwości najnowocześniejszej techniki. Usługa jest doskonałym rozwiązaniem dla firm z sektora finansowego i usługowych o charakterze sieciowym, które zamierzają zwiększyć efektywność i szybkość działania rozwiązań z zakresu ochrony. Monitoring wizyjny można traktować jako naturalne uzupełnienie fizycznej ochrony mienia lub - w przypadku mniejszych obiektów – jako docelowe rozwiązanie ochrony" – powiedział Wojciech Kiestrzyń, wiceprezes Impel Security Polska.

Impel Monitoring jest spółką z Grupy Impel realizującą usługi projektowania i instalacji zabezpieczeń technicznych oraz monitoringu sygnałów z systemów alarmowych. Monitoruje sygnały z obiektów stałych (budynki) i ruchomych (pojazdy). Zapewnia montaż systemów alarmowych, serwis i konserwację sprzętu, a także wsparcie 1000 grup interwencyjnych na terenie całego kraju. W 2010 roku firma otrzymała m.in. certyfikat ukończenia i użyteczności systemu Monitoringu GPS NR1 w Długodystansowym Teście Flotowym przeprowadzonym przez Magazyn FLEET. Usługa Aktywna Ochrona została wyróżniona przez wydawnictwo Forum-Press nagrodą „Top Player Rynku Flotowego” w kategorii Innowacje technologiczne.

Impel dla Ramirent SA (338.5 kB)