Impel zwiększa udział w rynku usług dla wojska

23 marca 2011

Impel Security Polska Impel Security Provider – spółki z Grupy Impel specjalizujące się w usługach ochrony pozyskały dziewięć kontraktów wojskowych na łączną kwotę blisko 10 mln zł. Na liście obiektów obsługiwanych przez Impel znalazły się jednostki wojskowe w: Brzegu, Lesznie, Skwierzynie, Lublinie, Krakowie, Lęborku, Tomaszowie Mazowieckim, Łasku (woj. łódzkim), Wędrzynie (woj. lubuskim). Kontrakty w Lublinie, Krakowie i Łasku Impel Security Polska będzie realizowała samodzielnie, a pozostałe w konsorcjum z Impel Security Provider. Wszystkie umowy zostały podpisane na okres jednego roku.

„Usługi świadczone przez nas dla obiektów wojskowych stanowią dzisiaj 14 % udziału w przychodach spółek ochrony z Grupy Impel. Zauważamy systematyczny rozwój naszej obecności na rynku ochrony w tym sektorze. Możliwość świadczenia usługi dla wojska była możliwa w związku z podjęciem przez polski rząd decyzji o profesjonalizacji armii. Umożliwiło to otwarcie się wojska na wyspecjalizowane firmy z rynku zewnętrznego. Jednostki wojskowe skupiły się w ten sposób na podstawowym przedmiocie swojej działalności, a usługi poboczne związane m.in. z obsługą ruchu samochodowego, pieszego, organizacją patroli przekazały wyspecjalizowanym firmom ochrony” – powiedział Wojciech Kiestrzyń, wiceprezes Impel Security Polska.

Aby móc realizować usługi ochrony obiektów wojskowych należy spełnić wysokie i ściśle określone warunki formalne i praktyczne, takie jak np. konieczność posiadania licencji oraz pozwolenia na broń przez pracowników zapewniających bezpieczeństwo, a także poświadczenie bezpieczeństwa osobowego, uprawniające do dostępu do informacji niejawnych.

Impel zwiększa udział w rynku usług dla wojska (337.5 kB)